Direct door naar content

Veelgestelde vragen Thuis

Uniek Sporten Thuis

Op deze pagina beantwoorden we de veelgestelde vragen over Uniek Sporten Thuis. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Als je geen geschikte sportvereniging in de buurt hebt, het vervoer lastig te regelen is of omdat je een drempel voelt om naar een sportschool te gaan, dan kun je kiezen voor Uniek Sporten Thuis. Met video’s van complete workouts of losse oefeningen die passend zijn bij je beperking kun je met je eigen persoonlijke doel voor ogen thuis sporten en bewegen. Maakt niet uit of je beginner of gevorderd bent.

Het doel van Uniek Sporten Thuis is om iedereen de mogelijkheid te bieden om lekker te kunnen sporten en te bewegen. Wil je beginnen met sporten of sport je al en wil je de mogelijkheid hebben om extra workouts doen, kom je uit een revalidatietraject en wil je thuis verder werken aan het verbeteren van je conditie? Het kan allemaal met Uniek Sporten Thuis. En door de communityfunctie die de app heeft leg je gemakkelijk contact met anderen om tips en ervaringen uit te wisselen over sporten met een beperking.

Je kunt op een laagdrempelige manier in je eigen tempo, met jouw doel voor ogen thuis sporten. Voor zowel beginners als gevorderden zijn er in de app een groot aantal losse oefeningen en video’s van complete workouts beschikbaar. Deze zijn met zorg samengesteld voor mensen met een arm,- en/of  beenfunctiebeperking. Je kunt losse oefeningen doen, je eigen complete workout samenstellen of een keuze maken uit één van de voorgeprogrammeerde workouts. De losse oefeningen en workouts worden continu uitgebreid.

Met de community functie van de app kun je elkaar (virtueel) opzoeken, vragen stellen en gezonde recepten uitwisselen. Je kunt ook sportieve uitdagingen aangaan. Laat je inspireren door de verhalen, blogs, tips, podcasts en (beweeg)video’s en blijf op de hoogte van het laatste nieuws zowel landelijk als uit de regio. 

Voor iedereen vanaf 16 jaar die thuis wil sporten en bewegen. Door het zeer grote aantal losse oefeningen en video’s van complete workouts is Uniek Sporten Thuis geschikt voor de beginnende maar ook de gevorderde sporter. De losse oefeningen en de workouts in de app zijn speciaal samengesteld voor mensen in een rolstoel en/of met een beenprothese. De app is in ontwikkeling en op termijn zal deze ook geschikt gemaakt worden voor mensen met een auditieve of visuele beperking. Wij bieden geen persoonlijke begeleiding. Je bent en blijft zelf verantwoordelijk voor de manier waarop je sport en beweegt en de keuzes die je daarin maakt. Bij twijfel is het verstandig om advies in te winnen van een (revalidatie)arts of specialist om daar mee te bepalen wat voor jou de beste manier van sporten en bewegen is.

Indien je gebruik maakt van onze workouts, beweegvideo’s of andere activiteiten, dien je zelf in te schatten wat je aan kunt. Wij bieden geen persoonlijke begeleiding. Je kunt gebruik maken van de tips en adviezen van andere community gebruikers en onze tips via content zoals artikelen, podcast etc. Je blijft zelf echter altijd verantwoordelijk voor de manier waarop je sport en beweegt en de keuzes die je daarin maakt. Het gebruik maken van de workouts en oefeningen is op eigen risico. Bij (twijfel over) fysieke condities, raden we je altijd aan deskundig advies in te winnen van een (revalidatie)arts of specialist om te bepalen wat voor jou de juiste en haalbare manier van bewegen is.

De oefeningen en workouts zijn heel divers en zijn heel zorgvuldig tot stand gekomen. Als je twijfelt over wat voor jou de beste manier van sporten en bewegen is dan is het verstandig om advies in te winnen van een (revalidatie) arts of specialist. De vuistregel is hoe hoger de laesie, hoe groter de functiebeperking. Daarom gaan alle schema's gericht op armfunctie uit van enige beenfunctie, en de schema's waarin meer dan enige beenfunctie is, wordt ervan uitgegaan dat er volledige armfunctie is, oftewel:
- Enige armfunctie, enige beenfunctie;
- Gedeeltelijke armfunctie, enige beenfunctie;
- Volledige armfunctie, enige beenfunctie;
- Volledige armfunctie, gedeeltelijke beenfunctie;
Amputatie: als je een amputatie/problematiek hebt aan je armen maar niet aan je benen dan kies je voor enige armfunctie, volledige beenfunctie. 

Ja, de app is voor iedereen gratis te downloaden en te gebruiken (voor zowel Android als iOS). De app is nog in ontwikkeling en dat doen we o.a. in samenwerking met bewegingsagogen, onderzoekers en leefstijlprofessionals. Doel is om straks naast 3D geanimeerde oefeningen, video’s, gepersonaliseerde trainingsschema’s en informatie en adviezen over onderwerpen als voeding, slaap en ontspanning aan te bieden.

Uniek Sporten is hét platform voor mensen met een beperking dat inspireert en verbindt op het gebied van sport, in de breedste zin van het woord. Hier vind je een overzicht van welke sporten er zijn en informatie over toegankelijke sportaccommodaties of hoe je bij een sportconsulent in jouw regio terecht kunt voor meer advies. Het kan zijn dat je nog niet precies weet wat je wilt en eerst een sport wil uitproberen. Dat kan ook. Maak dan gebruik van Uniek Sporten Uitleen. Je krijgt 6 maanden de tijd om een sporthulpmiddel (gratis) uit te proberen.

Programma van:

Partners: