Op deze pagina beantwoorden we de meest gestelde vragen voor crowdfunders. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan gerust even contact met ons op!
Crowdfunding is een manier van geld inzamelen. Je vraagt een grote groep mensen (de crowd) om een bedrag te doneren waarmee je een project of doel kan realiseren.
Gelijk bij de start van je crowdfundingsproject krijg je direct 20% van je streefbedrag, met een maximum van € 2.500,-. Voorwaarde is wel dat je aanvraag voldoet aan de richtlijnen. Bovenop die 20% kun je nog extra geld krijgen van andere matchfunders. Dit zijn fondsen, bedrijven of instellingen die geld beschikbaar stellen aan Uniek Sporten Crowdfunding voor projecten die passen binnen hun filosofie. Als jouw project eruit gepikt wordt, kan het zomaar zijn dat je nog een extra bedrag krijgt voor je project!
Daarnaast is het gebruik van ons platform gratis en de aanvraag is in 3 stappen snel en eenvoudig ingediend. Ook bieden we ondersteuning, geven tips en maken we er samen een succes van! Zo hadden we voorgaande jaren een slagingspercentage van maar liefst 95%! De meeste verenigingen hebben het bedrag binnen twee weken al binnen.
Als jij ons platform gebruikt zorgen wij voor de betaalmogelijkheden en de hele administratie. Doordat je gebruik maakt van Uniek Sporten Crowdfunding loop je geen enkel risico en kan je meteen aan de slag.
Vanaf de start in 2017 hebben al meer dan een miljoen mensen de website bezocht. Het crowdfundingsplatform van Uniek Sporten geeft jouw project gratis een mooi podium.
Voor clubs, verenigingen en stichtingen zonder winstoogmerk die geld nodig hebben om specifieke projecten of doelen te realiseren en daarmee sporten en bewegen voor mensen met een beperking bevorderen.
Sporters met een beperking die financiering voor een sporthulpmiddel nodig hebben, kunnen een aanvraag doen via Uniek Sporten Hulpmiddelen.
Ben je een talentvolle sporter en heb je ondersteuning nodig, dan kun je een aanvraag doen bij Het Yvonne van Gennip Talent Fonds.
Door je aan te melden met een project. Iedereen kan dat namens een club, vereniging of stichting doen. Zodra Fonds Gehandicaptensport het project heeft goedgekeurd, wordt jouw persoonlijke projectpagina geactiveerd. Vanaf dat moment kun je werven. Om je daarbij te helpen hebben we een toolkit ontwikkeld.
Iedereen die beschikt over alle correcte gegevens van de club of vereniging (bankrekeningnummer, KvK-nummer).
Iedereen kan namens een club, vereniging of stichting een project starten. De enige voorwaarde is dat je project past binnen de richtlijnen van Uniek Sporten Crowdfunding. Als je de richtlijnen leest, kun je daar een goede inschatting van maken. Wordt je project goedgekeurd door Fonds Gehandicaptensport, dan kun je gelijk aan de slag om geld te werven. We hebben een toolkit voor je om je daarbij te helpen. Zet ‘m op!
De crowdfunder (de vereniging of instelling). Om donateurs te beschermen toetsen wij bij de aanvraag de gegevens (KvK-nummer) die wij van de aanvrager ontvangen.
Helemaal niets! Uniek Sporten wil meer mensen met een beperking aan het sporten en bewegen krijgen. Wij willen de drempel om jouw project te realiseren zo laag mogelijk maken. Daarom kun je gratis gebruikmaken van ons platform. Ook donateurs betalen niets als ze een donatie doen aan jouw project. Het enige wat zij betalen zijn de wettelijke transactiekosten.
Ja. Namens Uniek Sporten controleert Fonds Gehandicaptensport iedere aanvraag. Dat doen we vooral om crowdfunders te helpen de aanvraag zo goed mogelijk te formuleren, zodat het een breed publiek aanspreekt. De crowdfunder is echter volledig verantwoordelijk voor de projecten, van de crowfunding tot en met de uitvoer van het project.
Voor alles waar behoefte aan is binnen jouw club, vereniging of stichting. Zolang het maar is om aangepast sporten en bewegen te bevorderen. Denk aan training van kader, aangepast sport- en spel materiaal, sporthulpmiddelen zoals sportrolstoelen, vervoer van je team, het organiseren van een evenementen of ondersteuning bij het opzetten van nieuw sport- of beweegaanbod voor mensen met een beperking. Wil je er meer over weten, lees de richtlijnen.
Heel eenvoudig. Via het online platform van Uniek Sporten Crowdfunding worden alle donaties digitaal afgewikkeld. De betalingen worden automatisch verwerkt en geregistreerd. Dat bespaart enorm veel tijd. Fonds Gehandicaptensport beheert en verzamelt de donaties tot het crowdfundingsproject geslaagd is. Pas dan keert het Fonds het totale bedrag uit aan de crowdfunder. Alle betalingen die donateurs doen verlopen elektronisch via iDEAL, veilig en betrouwbaar.
Nee, dat is er niet. Bij het indienen van je aanvraag kun je aangeven wat je nodig hebt om jouw initiatief te verwezenlijken. Fonds Gehandicaptensport checkt wel of dat realistisch is.
Het allerbelangrijkste is: zorg voor een goed verhaal. En maak er een persoonlijk verhaal van. Vertel waarom jij je met hart en ziel inzet voor jouw project. Voor wie je het doet, en waarom het belangrijk is. Schrijf het goed op, zet het op je projectpagina en leer het min of meer uit je hoofd. En dan… vertel tegen zo veel mogelijk mensen dat je een crowdfundingsproject bent begonnen. Online en offline. Mensen kunnen alleen doneren als ze weten dat je aan de gang bent. Meer tips nodig? Kijk dan even op onze pagina met tips om van je crowdfundingsproject een succes te maken. En wat je natuurlijk kunt doen: zoek even op Google naar nog meer tips. Er is veel daarover te vinden. Wie weet, gaat het je helpen. Succes!
Een belangrijk deel van de donaties bij een project komt natuurlijk van de mensen die direct bij jou en de stichting of vereniging betrokken zijn. Denk bij een sportvereniging bijvoorbeeld aan de leden en hun familie. Maar met crowdfunding beweeg je juist ook de mensen daarbuiten om een bij te dragen aan jouw project. Als je het slim aanpakt zullen jouw direct betrokkenen het project gaan promoten. Zij zullen hun familie, vrienden, collega's en zakenrelaties om een bijdrage vragen. Ook via social media zoals Twitter, Facebook en traditionele media, zoals de lokale krant, kun je het project onder de aandacht brengen van potentiële donateurs. Wil je weten hoe je dit doet, ga dan naar onze toolkit.
Je ontvangt van ons geen overzicht wie er gedoneerd heeft. Door de identiteit van donateurs niet openbaar te maken en/of aan derden te verstrekken tenzij ze daar zelf voor kiezen, respecteren wij de AVG wetgeving (wet op de privacy). Donateurs die tijdens het donatieproces aangeven dat hun naam wel vermeld mag worden, worden automatisch zichtbaar op jouw crowdfundingspagina.
Nee. Donateurs betalen wel de wettelijke transactiekosten. Deze kosten worden bovenop het donatiebedrag in rekening gebracht.
Daar kunnen we geen eensluidend antwoord op geven. Dat moet per geval bekeken worden. Wel kunnen we stellen dat de meeste (kleinere) donaties beschouwd worden als 'persoonlijke giften' en niet belastbaar zijn. Dat komt doordat Fonds Gehandicaptensport een algemeen nut beogende instelling is en derhalve de ANBI-status heeft. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.
Zodra je crowdfundingsproject geslaagd is. Alle donaties die aan jouw project gedaan zijn, maken we in principe binnen vijf werkdagen over op het door jou opgegeven bankrekeningnummer.
Dat is jammer, maar hoeft geen probleem te zijn. Als je minimaal 80% hebt opgehaald, wordt je campagne met vijf dagen verlengd, zodat je alsnog je streefbedrag kunt binnenhalen. Lukt dit niet, dan vragen we je in twee of drie zinnen te vertellen waarom het belangrijk is dat jij je project kunt realiseren. Dit leggen we dan voor aan je donateurs. Aan de hand van jouw motivatie krijgen donateurs vijf dagen de tijd om te beslissen of ze hun geld terug willen of niet. Staat de teller na deze vijf dagen nog steeds op minimaal 80%, dan is je project alsnog geslaagd. Staat de teller onder de 80%, dan is het project niet geslaagd en krijgen alle donateurs hun geld teruggestort.
De crowdfunder. Fonds Gehandicaptensport is op geen enkele manier betrokken bij het realiseren van de projecten zelf. Ook de eventuele tegenprestatie is een overeenkomst tussen de crowdfunder en de donateur. Fonds Gehandicaptensport kan op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld als de crowdfunder de toegezegde verplichtingen niet nakomt.
Matchfunders zijn fondsen, bedrijven of instellingen die geld beschikbaar stellen aan Uniek Sporten Crowdfunding. Daarmee worden sport- en bewegingsprojecten gesteund die passen binnen de filosofie van deze organisaties. Zit jouw project erbij? Dan kan het zomaar zijn dat je crowdfundingproject nog een bepaald percentage van je streefbedrag ontvangt.
Je kunt de gegevens van je project bekijken door in te loggen met je account. Op deze plek kun je het project bewerken totdat het definitief is ingediend. Hier kun je ook nieuwsberichten plaatsen over de voortgang van het project en berichten sturen en lezen vanuit Uniek Sporten Crowdfunding. Ook is het mogelijk om nog een beheerder toe te voegen aan het project, zodat jullie samen kunnen werken.
Uniek Sporten Crowdfunding is voor clubs, verenigingen en stichtingen die geld nodig hebben om specifieke projecten of doelen te realiseren. Indien jij persoonlijk een sporthulpmiddel nodig hebt, dan kun je een aanvraag indienen via Uniek Sporten Hulpmiddelen. Wij vergoeden maar liefst 85% van jouw sporthulpmiddel. De laatste 15% (met een maximum van 250 euro) van het totaalbedrag kun je zelf bijdragen of inzamelen via crowdfunding. Deze crowdfundactie is gekoppeld aan je hulpmiddelaanvraag en kun je niet los indienen via Uniek Sporten Crowdfunding.
Ja. Het is heel eenvoudig om je project te promoten via je eigen kanalen. Ook donateurs en ambassadeurs kunnen heel makkelijk social media inzetten. Zo worden nog meer mensen bij je project betrokken en wordt de kans op succes weer groter.
Sporten en bewegen voor mensen met een beperking faciliteren door clubs, verenigingen en stichtingen de mogelijkheid te bieden geld in te zamelen om projecten of doelen te realiseren.
Uniek Sporten Crowdfunding is een initiatief van Fonds Gehandicaptensport. We stellen ons graag aan je voor.
Fonds Gehandicaptensport wil sporten en bewegen voor mensen met een beperking bevorderen. Al meer dan 45 jaar verstrekken wij subsidies aan sportverenigingen en stichtingen. Met Uniek Sporten Crowdfunding kunnen clubs, verenigingen en stichtingen nu ook lokaal uit hun eigen netwerk ondersteuning vragen, op een gemakkelijke en laagdrempelige manier. Zij kampen vaak met een lang wensenlijstje en een krappe begroting. Hoe financier je bijvoorbeeld een verbouwing of een aanpassing aan je accommodatie? Of hoe zorg je voor professionele begeleiding? Met dit platform kunnen we meer verenigingen en stichtingen helpen hun initiatieven en projecten te realiseren.