Direct door naar content
De Paralympische Spelen in Parijs gaan nu echt beginnen! afbeelding nieuwsbericht

De Paralympische Spelen in Parijs gaan nu echt beginnen!

28 augustus 2024

De laatste weken gaat het al veel over deze dag: het begin van de Paralympische Spelen in Parijs 2024! Tot 8 september wordt de Franse hoofdstad helemaal overgenomen door paralympische sport. Vanavond wacht een spectaculaire opening op de beroemde Champs-Élysées en het Place de la Concorde. En dan volgt vanaf morgen al het spektakel van de eerste medaillewedstrijden. We nemen je mee langs een aantal highlights van het programma van de Spelen.

Vanaf 20.00 uur is Parijs hét podium voor de grote openingsceremonie van de Paralympische Spelen. Eén onderdeel staat al vast: de kleurrijke parade met maar liefst 6000 atleten en begeleiders uit 184 landen. Over de rest van de ceremonie is nog veel geheim, maar het belooft een groot spektakel te worden met allerlei optredens. Op een podium van maar liefst 4500 vierkante meter heeft de Zweedse choreograaf Alexander Ekman een feestelijke en inclusieve show uitgedacht. Tijdens deze optredens doen ook dansers met een beperking mee. "Zij zijn buitengewoon, mentaal en fysiek vaak sterker dan veel mensen zonder beperking", aldus Ekman.

Opening in de open lucht

In het paralympisch dorp werd aan deelnemers al gevraagd wat zij van vanavond verwachten. Chef de Mission van TeamNL Esther Vergeer verwacht een groot spektakel: “Het is niet in een stadion, maar gewoon in de open lucht! Iedereen kan dus zien hoe alle paralympiërs binnenkomen en zich klaarmaken voor hun Spelen. Dat wordt volgens mij spectaculair en geweldig”, zegt ze enthousiast in deze video:

De opening kun jij trouwens ook live volgen op tv op NPO 3 vanaf 20.00 uur. Lees hier meer over hoe je deze Paralympische Spelen op TV volgt.

Op de tandem met Tristan

Op donderdag kun je al gelijk klaar gaan zitten voor de eerste wedstrijden waar het om de medailles gaat. Onze ambassadeur Tristan Bangma komt namelijk gelijk al in actie bij het baanwielrennen op de achtervolging. Samen met zijn piloot Patrick Bos kun je hem volgen tijdens de kwalificatie en later (hopelijk) de finale. Op vrijdag duiken we ook al het zwembad in met medaillekansen voor Rogier Dorsman (400 meter vrije slag), Thomas van Wanrooij, Liesette Bruinsma, Lisa Kruger en Chantalle Zijderveld.

Verspringen en sprinten met Fleur

Op de atletiekbaan van het Stade de France kun je zaterdag twee van onze ambassadeurs voor de medailles zien strijden op het verspringen. Fleur Jong verdedigt daar haar paralympische titel en Noah Mbuyamba maakt daar zijn debuut op de Spelen. Vrijdag 6 september is voor Fleur de volgende dag die met rood is gearceerd: dan is namelijk de finale van de 100 meter sprint. Ook onze ambassadeur Kimberley Alkemade en Marlène van Gansewinkel worden in die finale verwacht. Marlène won in Tokio het goud, maar bij het WK in Kobe dit jaar was Fleur sneller.

De medaillejacht van Jetze

Zondag start het programma van de paratriatlon met eerst Nico van den Burgt en Maurits Morsink. Maandag verschijnt onze ambassadeur Jetze Plat samen met Geert Schipper aan de start bij de Seine. Daarna heeft Jetze nog één dag rust en dan op woensdag staat al het volgende onderdeel op zijn volle paralympische programma: de tijdrit in het handbiken. Op slotdag 8 september wil hij zijn uitdaging afsluiten op de paramarathon met het wheelen.

Dit zijn natuurlijk maar een paar verwachte hoogtepunten. Wil je het volledige programma bekijken? Kijk dan op de website van TeamNL.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: