Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Technologie wordt steeds vaker gebruikt om mensen met een beperking te helpen in hun dagelijks leven. En dat gaat steeds verder. Een van de laatste ontwikkelingen op dit gebied is een computergestuurde orthese. Met behulp van deze C-Brace kunnen mensen met een (deels) verlamd been lopen zonder krukken te gebruiken. In Nederland is Linda Mc Williams de eerste die van dit geavanceerde hulpmiddel kan profiteren.
Linda (44) werd vijf jaar geleden aangereden door een auto. Ze liep daarbij een verlamd been aan over, waardoor ze een rolstoel nodig had. Via haar fysiotherapeut werd ze op de hoogte gebracht over een innovatie die perfect bij haar zou passen: de C-brace.
Emotioneel moment
Sinds juni kon ze deze speciale brace die om haar been zit gaan gebruiken. Dat betekende gelijk dat ze de rolstoel niet meer nodig had en dat ze zelfs kon lopen. Daar is zij natuurlijk heel erg blij mee. “Het moment waarop mijn kinderen mij na vijf jaar weer lopend de huiskamer in zien komen lopen in plaats van in de rolstoel ga ik nooit meer vergeten. Zo emotioneel en mooi.”
Levens veranderen
De C-brace zit vol met computerslimheid en sensoren die de stappen van de gebruiker bewaken. De brace denkt als het ware met het been mee, waardoor een natuurlijke loopbeweging ontstaat. De technologie werkt met de resterende spierfunctie van de gebruiker om zo het looppatroon te helpen herstellen. “We zien dat het levens van mensen totaal verandert. Het is iedere keer prachtig om te zien dat mensen die zich alleen met een rolstoel of krukken voort konden bewegen, door de C-brace weer lopend door het leven kunnen”, zegt Niek Wondergem van Ottobock Benelux.
De C-brace van fabrikant Ottobock is geschikt bij een aantal aandoeningen zoals postpoliosyndroom, beroerte, traumatisch hersenletsel, gedeeltelijke verlamming, ruggenmergletsel, cerebrale parese en MS.
Tweede Nederlander
Na Linda krijgt ook een volgende Nederlander dit technologische hoogstandje in gebruik. Willem-Jan van Hecke (35) krijgt zelfs twee exemplaren van de C-braces. Hij draagt al sinds zijn twintigste twee beenorthesen omdat hij het Guillain Barré syndroom kreeg.
Foto: Sharon Damen / Ottobock
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.