Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
#HotPersonInAWheelchair klinkt de hashtag. Deze kwam als reactie op een tweet van Amerikaanse schrijver Ken Jennings. “Er is niets verdrietiger dan een knap persoon in een rolstoel,” schreef hij op Twitter. Zoiets belachelijks verdient een tegenactie. Bij de hashtag hebben mensen de afgelopen weken massaal foto’s van zichzelf in hun rolstoel geüpload.
De actie is in eerste instantie gestart door internetster Annie Segarra, als reactie op de tweet van Ken Jennings. Zij uploadde een mooie foto van zichzelf in kniehoge sokken, rode lippenstift op, in haar rolstoel. “Cry about it, babe,” schreef ze daarbij. En natuurlijk de hashtag. De foto werd massaal geliket, wat ervoor zorgde dat #HotPersonInAWheelchair een internationale beweging is geworden.
LRT: "Nothing sadder than a #HotPersonInAWheelchair"
— Annie Segarra (@annieelainey) 22 april 2018
Cry about it, babe. pic.twitter.com/tOImQy8oFY
Het is niet alleen geweldig om te laten zien dat mensen zich niet schamen voor hun rolstoel, de beweging gaat tegelijkertijd in op een achterliggend stigma. De opmerking van Jennings draagt een koppig en negatief cultureel beeld van mensen in een rolstoel met zich mee – dat mensen met een beperking abnormaal zijn, of niet mooi. Alsof een knap persoon met een beperking door die beperking ineens minder knap is. En dat je daar, als persoon die niet in een rolstoel zit, dus medelijden mee moet hebben.
Goed, dat de opmerking van Jennings verwerpelijk is, daar zijn we het over eens. Maar er is uit dit vervelende voorval gelukkig iets moois voortgevloeid: de duizenden trotse foto’s van mensen in hun rolstoel. Onder veel van de gedeelde foto’s schreven mensen dat zij normaal expres een foto op internet zetten waar hun rolstoel niet in beeld is, of dat ze überhaupt het zelfvertrouwen niet hebben om een foto te uploaden. Maar door deze hashtag voelden ze zich aangemoedigd om dat toch te doen. Mocht je blij willen worden van een heleboel mooie mensen in hun rolstoel, typ dan dus vooral de hashtag in op Twitter.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.