Direct door naar content
“Sport gaat voor mij niet zonder hulpmiddel” afbeelding nieuwsbericht

“Sport gaat voor mij niet zonder hulpmiddel”

17 oktober 2024

Sjoerd Jansen heeft al vroeg gezien dat het noodlot binnen een seconde kan toeslaan. Een levensgevaarlijk ongeluk met een gemeentelijke graszitmaaier toen hij 7 jaar oud was, had grote gevolgen voor zijn toekomst. Hij verloor zijn rechterbeen en liep hij ernstig hersenletsel op. Sport was voor hem altijd al belangrijk, maar na het ongeluk werd dat een nog grotere uitlaatklep voor hem. Zijn via Uniek Sporten Hulpmiddelen gefinancierde sportrolstoel is daarom onmisbaar voor Sjoerd.

Sjoerd houdt van kinds af aan van sporten en bewegen. “Dat werd er thuis met de paplepel ingegoten. Mijn vader was gymleraar. Mijn drie broers en zus zijn dat ook geworden. Ik was ongetwijfeld dezelfde kant opgegaan. Maar goed, het liep anders. Na mijn ongeluk ben ik op zoek gegaan naar een sport die ik kon doen. Dat is elektrisch rolstoelhockey geworden. Dit doe ik nu 21 jaar en op een lekker niveau.”

Nieuwe uitdagingen

Inmiddels staat rolstoelhockey wel op een iets lager pitje. Zijn fysiotherapeut vroeg of hij zin had om mee te doen met de HandbikeBattle. Dat is een tocht van 20 kilometer op de Kaunertaler Gletsjer in Oostenrijk, met stijgingspercentages tot wel 16%. Sjoerd gaat graag nieuwe uitdagingen aan. Door het sporten heeft hij nieuwe manieren gevonden om door te zetten. “Een ongeluk kan iedereen overkomen. Niemand kiest daarvoor. Maar op het moment dat je in een rolstoel komt te zitten, houdt het leven niet op. Je moet er wat van maken. Sport helpt mij daar enorm bij, maar dat kan niet zonder hulpmiddel.”

Uniek Sporten Hulpmiddelen

De noodzakelijke hulpmiddelen kosten veel geld. En er zijn duizenden sporters zoals Sjoerd. Voor hen is sporten niet vanzelfsprekend of zelfs onbereikbaar. Uniek Sporten Hulpmiddelen helpt met advies en financiering, zodat sporten bereikbaar wordt voor iedereen. Iedereen die een sporthulpmiddel nodig heeft of begeleiding wil bij het bepalen van een geschikte sportieve uitdaging, kan een beroep op Uniek Sporten Hulpmiddelen doen.

Hoge kosten

Dit helpt om sporten en bewegen met een beperking net zo normaal te maken als sporten en bewegen zonder beperking. In de praktijk blijkt dat mensen die een sporthulpmiddel nodig hebben om te sporten en bewegen daar vaak geen vergoeding voor krijgen. Of maar een deel, terwijl zij door hun beperking al fors meer kosten hebben. Voor velen zijn dit redenen om af te haken en niet te gaan sporten. Dat wil Uniek Sporten Hulpmiddelen veranderen.

Bij dit doel kun je ons helpen door een donatie te doen. Met jouw bijdrage help jij mee dat mensen zoals Sjoerd kunnen (blijven) sporten met een op maat gemaakt hulpmiddel. Doe daarom nu een donatie aan Fonds Gehandicaptensport. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: