Direct door naar content
KNLTB is opleiding tot rolstoeltennisleraar gestart! afbeelding nieuwsbericht

KNLTB is opleiding tot rolstoeltennisleraar gestart!

08 oktober 2024

Nederland loopt voorop in het rolstoeltennis. Dat kun je zien aan de prestaties van rolstoeltennissers als Diede de Groot en Niels Vink. Ook bij tennisverenigingen is het zichtbaar, want op steeds meer plekken kun je terecht voor rolstoeltennis. Daar zijn ook goede tennisleraren voor nodig. Daarom is de KNLTB als een van de eerste landen ter wereld een beroepsopleiding tot rolstoeltennisleraar gestart.

De opleiding tot rolstoeltennisleraar lijkt in veel opzichten op de opleiding tot tennisleraar voor valide sporters, maar dan met extra nadruk op het rolstoeltennisspel. Jan Bunt, manager Leraren bij de KNLTB: “Ik ben echt onwijs trots op deze nieuwe opleiding. Hiermee is Nederland één van de eerste landen ter wereld met een volwaardige beroepsopleiding (KSS-3) tot rolstoeltennisleraar.  We leidden nu al wel rolstoeltennisleraren op, maar dan via een bijscholing voor valide leraren; ik ben erg blij dat we nu een volledige opleiding ontwikkeld hebben voor rolstoeltennissers, waar al een aantal jaar vraag naar was!”, zegt hij op de website van de KNLTB.

Voorbeeld

De opleiding is afgelopen maand al gestart op het Nationaal Tennis Centrum (NTC) van de KNLTB in Amstelveen. Tussen die deelnemers zitten ook professionals als Maikel Scheffers en Anniek van Koot. De tennisbond hoopt dat deze topsporters een inspirerend voorbeeld kunnen zijn voor jongeren. Maikel staat helemaal achter dat idee. “Vanuit mijn eigen expertise wil ik graag mijn ervaring doorgeven aan een volgende generatie. Dat kan dankzij deze opleiding, daar sta ik helemaal achter”, zegt hij tegen een verslaggever van dagblad Trouw.

Bewegen en andere mensen zien

Net als in het rolstoeltennis wordt bij de opleiding niemand buitengesloten. Geralda Extra, die als enige niet in een rolstoel zit, ook welkom. Zij geeft al tennisles aan sporters met een beperking bij haar vereniging in Assen. "Sommigen van mijn leerlingen zitten nog in de mallemolen van de medische wereld en hebben geen idee hoe hun toekomst eruit gaat zien, maar ze willen net als ieder ander bewegen en andere mensen zien. Rolstoeltennis heeft daarin een heel mooie functie."

Zelf in rolstoel gaan zitten

Haar tennislessen hebben een duidelijke regionale functie, want de deelnemers in de leeftijd van 11 tot 65 jaar komen uit Friesland en Groningen naar Assen. Ze heeft zich daarom ook in die doelgroep verdiept. “Om hun handicap te ervaren, heb ik een keer in een rolstoel gezeten. Je zit lager en het net wordt ineens hoger. Je bent ook minder wendbaar, je zet de voet niet even 10 centimeter opzij om een bal te halen."

Bronnnen:

Trouw / Nu.nl
KNLTB / Centrecourt.nl

Foto: Shutterstock

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: