Direct door naar content
Maak kennis met nieuwe paralympische sport: paraklimmen! afbeelding nieuwsbericht

Maak kennis met nieuwe paralympische sport: paraklimmen!

04 oktober 2024

Ken jij de sport paraklimmen al? Bij de Paralympische Spelen van Parijs 2024 was deze sport nog niet te zien. Vlak daarvoor werd bekend dat paraklimmen bij LA 2028 wél officieel onderdeel zal zijn van het paralympische programma. Dat is dus nog even wachten. Maar in de tussentijd kun jij al kennismaken met deze toffe sport, bijvoorbeeld op de Paraklimdag op 13 oktober!

Eind juni kwam voor veel paraklimmers het verlossende woord dat hun sport in 2028 onderdeel zal zijn van de Paralympische Spelen in Los Angeles. Dit besluit van het International Paralympic Commitee (IPC) werd door de Nederlandse paraklimmers uiteraard met enthousiasme ontvangen. Ze houden nog een slag om de arm omdat nog niet duidelijk is welke van de 10 categorieën uiteindelijk in 2028 paralympisch worden.

Wil jij ook gaan paraklimmen? Kijk dan snel op de pagina over paraklimmen voor alle informatie en een locatie bij jou in de buurt.

Twee Europees kampioenen

Eind augustus kende het paraklimmen al een eerste primeur: het eerste EK paraklimmen. Bij dit kampioenschap in Villars wisten Christiane Luttikhuizen en Jamie Barendrecht de Europese titels te pakken. "Ik ben echt heel blij, het is super cool en bijzonder om het eerste Para EK ooit te winnen", zei Christiane na afloop. Ook Jamie was erg tevreden over zijn prestatie: “Volgens mij heb ik prima geklommen: met de juiste mindset, effectief, snel, en geen fouten gemaakt. En al zeg ik het zelf, overtuigend gewonnen." (Lees de volledige reactie van Christiane en Jamie via de NKBV)

Winst bij wereldbeker

Nadat EK liet Christiane bij de laatste world cup van het seizoen ook nog even zien dat ze de sterkste is. In het Italiaanse Arco was de 28-jarige Voorschotense de sterkste in de RP3-klasse. Voor Eva Mol (RP1) en Jamie Barendrecht (RP3) was er in ‘klimmekka’ Arco een bronzen medaille.

Paraklimdag

Wil jij deze sport van Eva, Christiane en Jamie ook een keer uitproberen? Kom dan naar de Nationale Paraklimdag op 13 oktober. Deze dag wordt georganiseerd door Stichting Paraklimmen Nederland samen met de NKBV en klimmuur Utrecht. Het programma begint met een inloopochtend van 10.00 tot 12.00 uur voor iedereen vanaf 8 jaar die nog nooit heeft geklommen. Dat is een mooie gelegenheid om kennis te maken met paraklimmen. Tijdens het middag gedeelte worden workshops georganiseerd voor mensen die al klimervaring hebben. ‘s avonds wordt gezamenlijk gegeten en wordt een filmfestival georganiseerd met paraklim films van over de hele wereld.

Ben jij benieuwd waar je kunt paraklimmen bij jou in de buurt? Ga naar de Sportzoeker.

Foto: Christiane Luttikhuizen tijdens de worldcup in Arco. Foto via NKBV.

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: