Direct door naar content
Jetze laat zijn armen rusten met dit slimme apparaat afbeelding nieuwsbericht

Jetze laat zijn armen rusten met dit slimme apparaat

19 september 2024

Jetze Plat herken je al van ver aan zijn enorme armen. Uit die enorme spierbundels haalde hij de kracht die hem drie keer goud opleverde bij de Paralympische Spelen van Parijs. Natuurlijk wil hij zijn armen ook wel eens even laten rusten. Dat is lastig als je je in een handbewogen rolstoel moet voortbewegen. Dankzij een innovatief apparaat kon hij zijn handbewogen rolstoel in een handomdraai omtoveren tot een snelle elektrische rolstoel.

Jetze was niet de enige die tijdens de Paralympische Spelen gebruik kon maken van de Yosh-e van Toyota. In het paralympisch dorp hadden atleten en stafleden met deze motor voor de rolstoel makkelijk en snel vervoer. De Yosh-e wordt aan de voorkant van een handbewogen rolstoel gekoppeld, waardoor de rolstoel wordt getransformeerd tot een elektrische rolstoel. Dat zorgt voor meer bewegingsvrijheid en snelheid. De naam Yosh-e is afgeleid van het Japanse 'Yoshi', wat 'laten we gaan!' betekent.

Ongekende vrijheid

Jetze kon het apparaat al ruim voor de Spelen testen en was gelijk enthousiast. "De eerste keer dat ik op mijn handbike zat, voelde ik een ongekende vrijheid. Datzelfde gevoel van innovatie en de wil om grenzen te verleggen zie ik terug in de Yosh-e. Dit apparaat helpt bij mijn herstel, tussen mijn trainingen en de dagelijkse mobiliteit tijdens de spelen in Parijs.”

Boodschappen doen

De Spelen zijn nu voorbij en dus kan Jetze nu vooral lekker uitrusten en nagenieten van zijn prestaties. Voor de dagelijkse ritjes is zijn nieuwe hulpmiddel nu extra ideaal. Want zelfs een paralympisch kampioen moet ook gewoon boodschappen doen. Dat gaat zo een stuk makkelijker...

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: