Direct door naar content
Carina en Daniel dragen de Nederlandse vlag in Parijs! afbeelding nieuwsbericht

Carina en Daniel dragen de Nederlandse vlag in Parijs!

22 augustus 2024

De vlaggendragers voor TeamNL zijn bekend! Rolstoelbasketbalster Carina de Rooij (44) en wielrenner Daniel Abraham Gebru (39) zijn door chef de mission Esther Vergeer uitgekozen om de Nederlandse vlag te dragen tijdens de opening van de Paralympische Spelen in Parijs. Beide sporters nemen een bak aan ervaring mee naar Parijs: dit zijn voor Carina haar zesde en voor Daniel zijn derde Paralympische Spelen.

De openingsceremonie van de Paralympische Spelen op woensdag 28 augustus belooft een groot feest te worden. Net als bij de Olympische Spelen zal dit niet in een stadion gebeuren maar midden in de stad op het Place de la Concorde en de Champs Élysées. De organisatie heeft al eerder aangekondigd dat het een niet eerder vertoonde show zal worden, waar nog niet zoveel over bekend is. Een belangrijk onderdeel van die hele ceremonie staat al vast: de atletenparade over de brede boulevard van de Champs Élysées.

Twee inspirerende sportmensen

Voor TeamNL hebben Carina de Rooij en Daniël Abraham dus de eer om bij dit belangrijke moment de Nederlandse driekleur te dragen. Bij de bekendmaking van deze vlaggendragers noemt Esther Vergeer, Carina en Daniel, twee gevestigde namen die al veel hebben bijgedragen aan de paralympische sport in Nederland. “Dit zijn twee inspirerende sportmensen die de waarden van TeamNL perfect belichamen”, aldus Esther Vergeer.

'Vereerd'

“Carina is een icoon in haar sport”, vervolgt de chef de mission. “Een sterke positieve vrouw die al jaren rolstoelbasketbal op het hoogste niveau combineert met de zorg voor haar gezin.” De rolstoelbasketbalster heeft al een indrukwekkend palmares verzameld. Ze deed met het Nederlandse rolstoelbasketbalteam mee aan de Paralympische Zomerspelen van 2004, 2008, 2012, 2016 en 2020. Haar prijzenkast is ook al goed gevuld: ze won twee bronzen en een gouden paralympische medaille. Ze reageerde ze toch verrast: “Wauw, ik mag gewoon de vlag dragen! Supergaaf. Ik had dit nooit verwacht en ik ben heel erg vereerd.”

‘JA!’

Ook Daniel wordt door Vergeer een voorbeeld voor velen genoemd: “Ooit stond hij als 15-jarige vluchteling uit Eritrea zonder geld en zonder paspoort op Schiphol. En inmiddels is hij tweevoudig paralympisch kampioen, maakt hij zich op voor zijn derde Paralympische Spelen en begeleidt hij zelf jong vluchtelingen.”

Daniel behaalde in 2016 goud in de wegwedstrijd en in 2021 goud in de tijdrit en brons bij de wegwedstrijd. De Spelen in Parijs worden met de opening voor hem nu extra bijzonder: “Ik kreeg de vraag van Esther Vergeer en zei met heel mijn hart: ja! Het is voor mij een enorme waardering en een grote eer.”

Foto: NOC*NSF

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: