Direct door naar content
Paul Boeren slaat dankzij paragolfer weer met twee handen: ‘Ik kan me volledig op mijn golfspel gaan richten’ afbeelding nieuwsbericht

Paul Boeren slaat dankzij paragolfer weer met twee handen: ‘Ik kan me volledig op mijn golfspel gaan richten’

08 augustus 2024

Paul Boeren (57) keert na zijn dwarslaesie samen met zijn oude golfvrienden terug op de golfbaan. Zijn beperking frustreert verdere groei van zijn spel, tot de kennismaking met de paragolfer hem een nieuwe golfervaring bezorgt.

Boeren wordt in 2009 van achteren aangereden wanneer hij op een provinciale weg in zijn auto voor een rood stoplicht staat te wachten. Hij blijft een dag thuis met hoofdpijn, maar gaat dan weer aan het werk.

Een half jaar later pas wijst een scan uit dat hij een verbrijzelde tussenwervelschijf opgelopen heeft tijdens het ongeluk. Zijn lichaam heeft het afstervende materiaal ingekapseld en de cyste drukt tegen zijn ruggenmerg aan. Een hernia-operatie moet hem van dit ongemak bevrijden. Maar tijdens de operatie gaat het mis. De cyste explodeert en Boeren ontwaakt uit de narcose met een dwarslaesie.

 

Met hardloopschoenen in een rolstoel
“Ik kon helemaal niks meer”, vertelt hij. “Ik moest geholpen worden als ik me omdraaide of rechtop wilde gaan zitten.” Een keerpunt in het drukke leven van de merkendirecteur van farmaceut Pfizer. Hij is gewend vanuit Londen te reizen tussen de elf landen waarvoor hij verantwoordelijk is en houdt van hardlopen, squash en golf.

Maar Boeren is niet iemand die lang bij de pakken neer gaat zitten. Na twee weken start hij met zijn revalidatietraject. De Brabander zit met zijn hardloopschoenen in een rolstoel en verzekert iedereen die het horen wil dat hij weer gaat hardlopen. “Toen ik te horen kreeg dat hardlopen er niet meer inzat, ben ik twee weken van slag geweest. Dat was rond de kerstdagen. Maar vanaf het moment dat de gesprekken over goede voornemens gingen, dacht ik: het is mijn lichaam en ik bepaal zelf waar mijn doel ligt. Ik was vastbesloten optimaal gebruik te maken van alle beschikbare expertise. De zorg in Nederland is geweldig ingericht, heb ik ervaren. Mensen realiseren zich dat niet altijd.”

 

Terugkeer op de golfbaan
In de gespecialiseerde revalidatiekliniek in Nijmegen leert hij met behulp van een robot opnieuw lopen. Boeren onderzoekt ondertussen welke sporten voor hem nog wel mogelijk zijn. Hij ontdekt handbiken en neemt deel aan de HandbikeBattle, de ultieme handbikewedstrijd bergopwaarts.

Hij veronderstelt dan nog dat golf voor hem niet meer weggelegd is, maar laat zich door een oude golfvriend overhalen weer eens mee de baan in te gaan. Een golfprofessional en een bewegingsagoog leren hem hoe hij kan slaan zonder uit balans te raken. “Dat ging prima tijdens het pitchen, maar na een uitbundige swing ging ik regelmatig onderuit. Op een 18-holesbaan begon ik na de 5de hole mijn balans te verliezen en dan sloeg ik gewoon een paar holes over. Maar zo ben ik weer gaan golfen met mijn oude golfvrienden. Ik had steeds maar één doel: ik wil niet de slechtste van de groep zijn. Dat lukte me ook, al had dat meer met mentale vaardigheden te maken dan met mijn techniek.”


Adviezen van pro’s
Boeren bezoekt verschillende golfbanen en ervaart dat de pro’s die hij daar ontmoet spontaan aanbieden zijn golfhouding te optimaliseren. Een pro leert hem met één hand te slaan, terwijl hij zich met een wandelstok in de andere hand staande houdt. “Dankzij al die adviezen ging ik ook steeds beter spelen. Maar op een bepaald moment bleef ik op hetzelfde niveau hangen door de problemen met mijn balans.”

In mei van dit jaar meldt hij zich daarom op aanraden van een vriendin bij de Disabled Eindhovensche Golf Academy van Marcella Neggers, coach én speler van het Nederlands golfteam voor mensen met een fysieke beperking. Na een kortstondige observatie van de swing van Boeren laat Neggers een mobiele buggy de driving range oprijden. Deze paragolfer kan de golfer tot een stabiele sta-hoogte brengen, waardoor een golfslag gemaakt kan worden.

“Een totaal nieuwe ervaring. Ik hoef niet langer met mijn balans bezig te zijn”, geeft Boeren aan nadat hij in de paragolfer zojuist de ene na de andere bal overtuigend met twee handen recht vooruit geslagen heeft. Ja, hij beseft dat hij met de stuurknuppel ook nog moet leren om de paragolfer over het gras te manoeuvreren en op de juiste plaats te positioneren. Maar hij is vastbesloten ook die vaardigheden onder de knie te krijgen. Enthousiast: “Ik kan me volledig op mijn golfspel gaan richten.”

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: