Direct door naar content
“Zorg voor liefde om je heen” afbeelding nieuwsbericht

“Zorg voor liefde om je heen”

28 juli 2024

Op 16 juli ging de Nijmeegse Vierdaagse van start met 47.000 lopers die allemaal de finish wilden halen. De vierdaagse uitlopen is een prestatie op zich. Zeker als je een beperking hebt. Het maakte de uitdaging voor Sander van Loon, Barry Berends en Frank van Doorn alleen maar groter. Zij delen hun mooie, bijzondere en vaak ook pittige verhalen.

Sander (26) heeft neurofibromatose type 2 heeft, een zeldzame ziekte waarbij tumoren op zijn zenuwen groeien. Na een operatie aan zijn rug, omdat tumoren zijn zenuwen beklemden, was zijn toekomst wankel. “De artsen wisten niet of ik mijn benen nog zou kunnen bewegen. Gelukkig is dat goed gekomen. Ik ben stapje voor stapje weer gaan lopen. Van een paar meter in de achtertuin naar 50 kilometer dagelijks tijdens de Vierdaagse. Dit was de derde keer dat ik mee heb gedaan, samen met mijn vader en broer.”

Groot feest

“Ik heb er volop van genoten”, gaat Sander verder. “Wandelen is gaaf, het is rustgevend, je kunt even alles vergeten, en je ziet onderweg dingen die je normaal niet ziet. Zeker met de Vierdaagse. Er staan ontzettend veel mensen langs de kant, ze klappen allemaal voor je, er is muziek en de laatste kilometers vanaf Cuyk is een groot feest. Ik ben dit jaar goed doorgekomen. Ik had geïrriteerde voeten, wat spierpijn en een paar kleine blaartjes, dat was alles. Ik ben trots dat ik ‘m weer heb uitgelopen. Dat geeft een goed gevoel.”

Boost in zelfvertrouwen

Barry (50) was iets minder fortuinlijk. “Na twee dagen lopen had ik flinke blaren onder mijn voeten. Ik ben ermee naar de EHBO gegaan. Die zeiden dat het niet verstandig was om te starten op dag drie. Dat heb ik dan ook maar niet gedaan. Met pijn in het hart. Je geeft je op om ‘m uit te lopen. Net als vorig jaar. Dat gaf een euforisch gevoel: ondanks mijn ziekte kan ik dit nog. Ik heb COPD GOLD fase 3. Mijn longcapaciteit is nog maar 49%. Als je ‘m dan kan uitlopen, krijg je gewoon een boost in je zelfvertrouwen. Dat is mooi om mee te maken.”

Vier kilo extra

Wie ‘m graag voor de tiende keer zou willen uitlopen, is Frank van Doorn (62). En dat deed hij, ondanks dat het hem niet makkelijk werd gemaakt. Frank heeft ALS. “Hij kan niet meer slikken en praten”, zegt zijn vrouw Stina. “Hij heeft sondevoeding bij zich voor onderweg. Hij sjouwt al gauw vier kilo extra aan gewicht mee. En dat hij niet kan praten, is zo jammer. Dat vond hij juist zo leuk aan de Vierdaagse, dat je met iedereen een babbeltje hebt. Gelukkig liep hij samen met twee vrienden en Aafje, de dochter van een van die vrienden.”

Gouden kruis

Over de finish komen was een emotioneel moment. “Hij heeft ‘m tien keer uitgelopen en kreeg een gouden kruis opgespeld. Dat deed wat met hem. Tegelijkertijd was er het besef dat hij er volgend jaar waarschijnlijk niet meer bij is. Dat komt wel binnen. Mooi is dat we bijna 25.000 euro hebben opgehaald voor de Stichting ALS. We zijn heel actief geweest op dat vlak. We stonden in de regionale krant en Frank heeft een groot netwerk dat hij heeft aangesproken.”


Koester je naasten

Alle drie hebben ze genoten van de Nijmeegse Vierdaagse. “Volgend jaar ga ik zeker weer”, zegt Sander. “Zo blijf je in beweging.” En bewegen is goed, weet ook Barry. “Als COPD-patiënt ben je minder vatbaar voor een longaanval als je veel beweegt. Het verbetert ook je conditie waardoor je minder snel moe bent een eerder herstelt van bijvoorbeeld een griepje.

De laatste woorden zijn van Frank, die via zijn spraakcomputer een boodschap heeft voor
iedereen:

“Koester je naasten en zorg voor liefde om je heen.”

 

Wil je doneren op het goede doel van Sander, Barry of Frank? Klik hieronder de link aan.
Sander: https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/teams/team-fst-3 
Barry: https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/fundraisers/barry-berends
Frank: https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/teams/forever-strong

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: