Direct door naar content
Tristan Bangma gaat in Parijs voor 3x goud!  afbeelding nieuwsbericht

Tristan Bangma gaat in Parijs voor 3x goud!

09 augustus 2024

Tristan Bangma is een van onze ambassadeurs die in Parijs in actie komen bij de Paralympische Spelen. De tandembaanwielrenner behaalde met piloot Patrick Bos al goud en zilver bij de Spelen van Tokio in 2021. Dit jaar wil het ijzersterke team die medailleoogst overtreffen met drie keer goud.

Op zijn achtste werd bij Tristan een oogaandoening ontdekt die zijn oogzenuw aantast. Toen had hij nog 25 procent zicht, maar inmiddels ziet hij nog maar één procent. In zijn pubertijd en vooral op de middelbare school was dat een grote tegenslag, vertelt hij in een interview met TeamNL.

“Ik heb toen echt diep gezeten. Eigenlijk voelde ik me minderwaardig door mijn handicap. Ik hoorde er niet bij en had het gevoel er alleen voor te staan. Ik zag toen al een paar jaar slecht, maar pas in die tijd realiseerde ik me welke impact het op mijn leven zou hebben. Mijn droom om topsporter te worden kon ik op mijn buik schrijven. Ik had altijd veel gesport en ik kon niet meer meedoen met mijn korfbalteam. Terwijl dat altijd een uitlaatklep was. Het ergste was dat ik me echt niet kon voorstellen hoe mijn toekomst zou zijn.”

Talentdag

In de negatieve spiraal waar hij in zat, gaf de Paralympisch Talentdag van 2012 een nieuw perspectief. Zijn vader had voorgesteld om vanuit Drachten naar die dag in Amsterdam te gaan, zonder al te hoge verwachtingen. Tristan kan zich die dag nog precies herinneren. “De Paralympische Spelen in Londen waren net achter de rug. Ik had de paralympische wielrenners zien winnen op televisie. Dat wilde ik ook. Op de talentdag probeerde ik atletiek, goalbal, roeien en wielrennen uit. De coaches waren allemaal enthousiast over me. Maar de keuze was snel gemaakt: wielrennen heeft mijn hart.”

Geen excuses

Daarna sloot hij zich ook aan bij een reguliere wielervereniging in Drachten en trainde hij met jongens van zijn leeftijd. Zij haalden hem om de beurt om met de tandem. Dat deed veel met zijn zelfvertrouwen. “Ik hoorde er weer bij. En dat had ik zo hard nodig. Fantastische tijd was het. Ook als mens ben ik daardoor gegroeid. Mijn ouders zeiden altijd: probeer het maar. Op de reguliere manier. Handicap of niet. Ik ging ook naar een reguliere school. Het was soms hard, maar ik moest het altijd proberen.” 

'Rustig, rustig, niet te hard'

Door de talentdag was Tristan in het vizier gekomen van de Nederlandse bondscoach en werd hij uitgenodigd om naar de wielerbaan in Apeldoorn te komen. “Die eerste training... Ik mocht gewoon meteen met piloot Patrick Bos op de fiets. Dé Patrick Bos die ik in Londen brons had zien winnen. Ik was zo onder de indruk van hem. En ik ramde met alles wat ik in me had op de trappers. ‘Rustig, rustig, niet te hard’, riep hij steeds naar achteren. Het is bijzonder daarop terug te blikken. Nu zijn we al jaren een team.”

Gouden team

Dat team kun je ondertussen een gouden team noemen door de gouden medaille op de 4 km achtervolging in Tokio. Tel daar ook nog 7 wereldtitels bij op en je hebt een beeld van de prijzenkast van het duo. Bij Tristan prijkt daar nog een gouden paralympische medaille extra. Die behaalde hij in 2016 als 18-jarige jongen met de ervaren baanwielrenner Teun Mulder als piloot. Voor Parijs hebben Tristan en Patrick grote plannen gesmeed: ze gaan voor liefst drie gouden medailles. “We hebben drie medaillekansen. En op papier zou drie keer goud ook kunnen. We gaan er alles aan doen. Alles om geen excuses te hebben. Ik ben ervan overtuigd dat het kan als we in topvorm zijn.”

Lees het uitgebreide interview met onze ambassadeur Tristan Bangma bij TeamNL.

Meer horen van Tristan? Luister dan naar deze aflevering van de ONBEPERKT-podcast of de laatste aflevering van Uniek Sporten Vandaag.

Foto: BSR AGENCY

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: