Direct door naar content
“In rolstoelbasketbal kun je in je eentje helemaal niets”  afbeelding nieuwsbericht

“In rolstoelbasketbal kun je in je eentje helemaal niets”

12 augustus 2024

Wie zijn de sporters die eind augustus voor TeamNL in actie komen op de Paralympische Spelen? In onze warming-up is het tijd om kennis te maken met een aantal interessante atleten. Rolstoelbasketballer Mendel op den Orth (28) is bijvoorbeeld een interessante sporter, die ook verder kijkt dan de sport.

Mendel geldt binnen het rolstoelbasketbal als een uitzonderlijk talent: hij speelde al bij clubs in Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland en werd vorig jaar bij het WK gekozen tot beste speler van het toernooi. Hij deed in 2016 al mee aan de Paralympische Spelen van Rio en won al een keer goud op het EK. Al die tijd combineerde hij topsport met twee studies: sociologie en filosofie.

Experiment

Hij heeft besloten om na de Spelen voorlopig te stoppen met topsport. “Ik zie het als een experiment. Misschien ga ik het wel heel erg missen. Mijn teamgenoten en coach in Duitsland begrijpen niet goed waarom ik stop. Ze zeggen dan: ‘als ik toch jouw talent had...’ Maar er is nog zoveel ander leuks te doen”, zegt hij in een interview op Teamnl.org.

'Dutch Superman'

Hoe hij zijn leven straks precies gaat invullen weet hij nog niet, maar hij ziet in ieder geval geen rol voor zich als inspirerend rolmodel voor de gehandicaptensport. "Op het WK waar ik als beste speler was uitgeroepen had een commentator mij de ‘Dutch Superman’ genoemd. Hij zei: ‘je moet niet vergeten hoe inspirerend je bent voor anderen.’ En of ik volgende keer niet een cape mee kon nemen om mijn naam eer aan te doen.” Lachend: “Echt van mijn leven niet. Ik zou het niet op me willen nemen, die rol om mensen te inspireren. Ik vind het ook niet fijn om in het centrum van de belangstelling te staan.”

Geen voorbeeld

Het klinkt vreemd uit de mond van de lange center, maar hij heeft liever een rol waarin het niet om hem draait. “Ik hoef geen voorbeeld te zijn. Het feit dat ik die titel op het WK kreeg, is leuk, maar voor mij vooral een blijk van waardering voor ons team. Het mooie is dat je met rolstoelbasketbal in je eentje helemaal niets kan. Ik moet ook gevoed worden door acties van de andere spelers, ik moet ook hulp krijgen om op goede posities te komen. En ik was toen efficiënt in de kansen die ik kreeg.”

Strikje om carrière

Als filosoof stelt hij vragen bij de betekenis van zijn sport, maar in de wedstrijd is hij daar niet minder fanatiek om. “Ik ga lekker op dat ritme van elke dag hard trainen. En ik vind het waardevol dat je met een team een soort gemeenschap opbouwt. Dat je elkaar kunt helpen en bij elkaar bent tijdens toernooien. Dat je zo op elkaar bent aangewezen, en goeie en minder fijne dingen deelt, dat is iets dat je in grote delen van de samenleving niet meer ziet.”

Nu de rolstoelbasketbalmannen zich hebben gekwalificeerd voor de Spelen in Parijs gaat Mendel vol voor iets bijzonders: “Een medaille om het mee af te sluiten zou toch wel heel cool zijn. Een strikje om mijn carrière.”

Lees het hele verhaal op TeamNL.org

Foto: BSR AGENCY

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: