Direct door naar content
Het Scorebord: Paraklimster Eva Mol ging bijna naar Parijs als Pararoeister afbeelding nieuwsbericht

Het Scorebord: Paraklimster Eva Mol ging bijna naar Parijs als Pararoeister

28 juli 2024

In de parasport barst het iedere week van de bijzondere prestaties. Soms levert dat medailles en records op en soms is een inspanning net niet genoeg voor het podium. In de rubriek ‘Het Scorebord’ zetten we de spotlights op zo’n sportprestatie. Deze keer: Eva Mol, die bijna als Pararoeister naar Parijs ging en afgelopen week alweer brons pakte bij een worldcup paraklimmen.

Eva Mol (39) heeft een progressieve spierziekte, maar dat heeft haar nooit weerhouden in de klimsport. Dat is al langer helemaal haar sport. “Ik ben begonnen met klimmen op mijn elfde en zat tot mijn achttiende in het Nederlands jeugd team. Daarna ging ik fysiek zo achteruit dat ik niet langer mee kon komen en stopte met wedstrijdsport. Toen ik in 2018 een stuk las over paraklimmen heb ik de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) geschreven om te vragen wat er voor mij mogelijk was. Sinds 2019 zit ik in het Nederlands parateam”, heeft ze in een interview verteld. In het paraklimmen heeft ze al vele titels behaald en is ze de hele wereld over gereisd.

Paralympisch droom

Twee jaar geleden heeft ze besloten om naast het paraklimmen een tweede paralympische sport op te pakken: roeien. “Mijn grote droom is uitkomen op de Paralympische Spelen. Klimmen is deze spelen nog niet paralympisch, roeien wel. In deze sport heb ik altijd interesse gehad. Mijn moeder heeft tijdens haar periode aan de universiteit geroeid, ik ben opgegroeid met haar verhalen”, legt Eva uit in een interview op de website van de NKBV.

Geen ticket

Haar plan heeft ze vorig jaar na het WK paraklimmen met bondscoach Jesse Pauw en met Dick Boschman (technisch directeur NKBV) besproken. “Ze hebben mij in mijn droom gesteund en ik heb de vrijheid gekregen om volledig te focussen op het roeien. Daar ben ik ze erg dankbaar voor. Toen ik eenmaal in de boot zat, was ik verkocht.” Ze bleek talent te hebben. Op het WK 2023, waar de eerste zeven een ticket voor de Paralympische Spelen verdienen, is ze nipt achtste geworden. In mei van dit jaar is het Paralympisch Kwalificatietoernooi geweest, maar in de finale heeft ze het net niet gered om haar paralympische ticket veilig te stellen. Uiteindelijk kreeg Eva alsnog een internationaal ticket naar Parijs, helaas voldeed ze net niet aan de striktere nationale eisen van NOC*NSF waardoor haar paralympische droom nog even moet wachten.

De knop omzetten

De teleurstelling over haar paralympische roei droom verwerkte ze en een paar weken later stond Eva alweer aan de start bij een world cup paraklimmen. “Een van de leukste dingen aan paraklimmen is dat er een grote internationale paraklimfamilie is. Het is zo fijn om elkaar weer te zien en bij te kletsen, dat merk je aan iedereen.” Het is niet alleen gezellig geweest daar in Innsbruck: Eva heeft ook knap een bronzen plak weten te veroveren bij de world cup!

Klimmen paralympisch in 2028

Voor de paralympische droom van Eva kwam afgelopen week trouwens ook nog goed nieuws: het International Paralympic Committee (IPC) heeft besloten dat de klimmen in 2028 in Los Angeles onderdeel zal zijn van de Paralympische Spelen. Eva heeft al positief gereageerd op dat bericht: “Dat paraklimmen vanaf 2028 Paralympisch wordt, is goed nieuws voor de ontwikkeling van de sport. Er zijn tien categorieën in het paraklimmen, welke categorieën er paralympisch worden, is nu nog niet bekend. Ik hoop natuurlijk dat mijn categorie daarbij zit!"

Paraklimmen is een sport die bij uitstek geschikt is voor iedereen. Je klimt letterlijk boven je eigen beperking uit en kan de sport op je eigen niveau beoefenen. Samen met twee andere paraklimmers heeft Eva Stichting Paraklimmen Nederland (SPN) opgericht om het paraklimmen in Nederland te promoten en faciliteren. Iedere maand organiseren zij paraklim socials waar samen met andere mensen met een beperking geklommen kan worden.

Op zondag 13 oktober organiseert SPN samen met de NKBV en klimmuur Utrecht een paraklim dag. Het ochtend gedeelte van deze dag is voor mensen die nog nooit geklommen hebben en die kennis willen maken met paraklimmen. Iedereen vanaf 8 jaar is welkom. Tijdens het middag gedeelte worden workshops georganiseerd voor mensen die al klimervaring hebben. ‘s avonds wordt gezamenlijk gegeten en wordt een filmfestival georganiseerd met paraklim films van over de hele wereld. Meer informatie over SPN is te vinden via @stichtingparaklimmennederland op Instagram en binnenkort via www.paraklimmen.nl. Ook via de website van de NKBV www.nkbv.nl/paraklimmen is informatie over paraklimmen in Nederland te vinden.

Bron: NKBV

Foto: Facebook Dutch Climbin Team

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: