Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Wie in een rolstoel zit heeft in Nederland nog regelmatig te maken met locaties die niet volledig zijn aangepast. Te hoge drempels bij de ingang, geen rolstoeltoilet of bredere toegangspoortjes. De rolstoeltoegankelijkheid kan zeker beter op veel plekken, maar tegelijkertijd is ook een inhaalslag te zien bij veel vrijetijdslocaties als pretparken, dierentuinen en musea.
Omdat iedereen een leuk dagje uit moet kunnen beleven, hebben een aantal bekende vrijetijdslocaties in 2017 afgesproken werk te maken van rolstoeltoegankelijkheid. Ze kregen daarbij geld en advies vanuit Stichting de Zonnebloem, dat zich al langer inzet voor mensen met een lichamelijke beperking. Uit een rondgang van persbureau ANP blijkt nu dat de afgelopen jaren veel verbeteringen zijn doorgevoerd. “Het wordt steeds beter, maar we hebben nog een lange weg te gaan”, aldus een woordvoerster van de Zonnebloem.
Bij Het Bonnefanten in Maastricht, Safaripark Beekse Bergen, het Rijksmuseum, Madurodam, het Nederlands Openluchtmuseum en de Efteling hebben zo afgelopen jaren veel veranderingen doorgevoerd. Dan moet je denken aan zichtbare zaken als rolstoelvriendelijke toiletten, verwijderde drempels, aangepaste paden, verschoningsruimtes en verlaagde muren voor beter zicht. Het gaat niet alleen om dat soort fysieke aanpassingen. Verschillende locaties hebben bijvoorbeeld het personeel opgeleid dat ze iemand in een rolstoel direct toe spreken in plaats van via de begeleider. “Zowel de technische als de sociale aspecten van toegankelijkheid zijn belangrijk om mensen met een beperking zich welkom te laten voelen”, licht de woordvoerster van de Zonnebloem toe.
In de nieuwe attractie ‘Danse Macabre’ in de Efteling is in het ontwerp al helemaal rekening gehouden met mensen met een lichamelijke beperking. Deze spookattractie, die in 2024 opent, heeft geen apart ingang voor mensen in een rolstoel. Op die manier kan iedereen het avontuur vanaf de rij al samen beleven. Die gedachte wil de Efteling in alle attracties doortrekken om voortaan geen onderscheid te maken tussen bezoekers met en zonder beperking.
Op sportlocaties gebeurt ook al veel op het gebied van toegankelijkheid. Steeds meer zwembaden, sporthallen en fitnesscentra zijn goed ingericht op sporters in een rolstoel of met een andere beperking. Natuurlijk kan daar ook altijd nog wat beter. Daar kun jij ook bij helpen door de accommodatie waar jij vaak sport te beoordelen. Ook als jij vindt dat het daar al heel goed geregeld is met ruime wc’s, kleedruimtes, liften en poortjes kun je dat laten weten. Dan weten je mede-sporters dat je daar dus lekker vrij kunt sporten!
Beoordeel je sportaccommodatie direct!
Om sportverenigingen en andere sportaanbieders aan te moedigen zich in te zetten voor sporters met een beperking hebben we het Uniek Sporten Certificaat ontwikkeld. Hiermee worden inspanningen van de sportaanbieder zichtbaar gemaakt en weten sporters waar ze welkom zijn. Dat is dus dubbele winst voor de sporter en de aanbieder!
Dit is een initiatief van de provincies Noord-Brabant en Gelderland met medewerking van SSNB, Gelderse Sport Federatie, Uniek Sporten en sporters met een beperking. Sportaanbieders met interesse kunnen kijken bij Uniek Sporten Certificaat.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.