Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Je hebt ze vast wel eens in de sportschool zien staan: die rijen met spinningfietsen. Met deze fitnesstoestellen kun je fietsen terwijl je op je plek blijft staan. Je kunt het zo ook zwaar maken als je wilt. De spinninginstructeur daagt je uit om op de beat van de muziek mee te gaan. Deze vorm van indoorfietsen kun je het hele jaar door doen en is zeker ook geschikt als je een beperking hebt. Het is trouwens ook een laagdrempelige manier om met fietsen kennis te maken.
Spinning is eigenlijk niks anders dan fietsen. Bij deze fitnesssport gaat het niet om dat je zo snel mogelijk vooruit gaat, maar vooral om de omwentelingen die je met je benen maakt. Je kunt spinning bij sportscholen doen in groepslessen. Dan word je door de spinningdocent opgezweept om het beentempo af te wisselen. Ook door de weerstand op de spinningbike aan te passen kun je het zelf zwaarder of lichter maken.
Een spinningles is een relatief korte intensieve training, het duurt meestal niet langer dan een uur. De eerste les zal pittig aanvoelen, maar je zal merken dat je snel aan je conditie werkt en dat je ook kracht in je armen en benen toeneemt. Naarmate je meer lessen volgt zal trouwens ook je doorzettingsvermogen groter worden. Waar jij eerst misschien na een kwartier al pijn in je bovenbenen voelt, kun je dat punt onder goede begeleiding steeds verder oprekken.
Spinning is ook erg geschikt voor verschillende beperkingen. Als je bijvoorbeeld door stabiliteitsproblemen of een visuele beperking niet op een gewone fiets buiten kunt fietsen dan is een spinningfiets voor jou ideaal. Je kunt niet omvallen, want deze fiets staat stevig op de grond. Met de juiste aanwijzingen van een instructeur leer jij ook hoe je zo hard mogelijk kunt trappen.
Deze vorm van indoor fietsen kun je ook goed doen als je een beenprothese hebt. Om niet weg te slippen is het dan handig je prothesevoet aan het pedaal vast te maken. Dat kan met de riempjes die elke spinningbike heeft. Zeker als je maar één prothese draagt zul je even moeten aanvoelen hoe dat fietsen gaat met het krachtverschil in je benen. Begin voorzichtig aan om overbelasting van je spieren te voorkomen.
Bij spinning hebben we meestal over fietsen op een vaste staande fiets, maar het kan ook anders. Je kunt namelijk ook met een handbike aan een spinningles meedoen. Dan zet je je het voorwiel van je fiets in een ergometer en kun je met je handen meedoen! In dit filmpje zie je hoe mensen met en zonder beperking samen een spinningles volgen:
Spinning kun je het hele jaar door doen, ook als het slechter weer is. Het is daardoor ook een laagdrempelige manier om uit te vinden of fietsen of wielrennen iets voor jou is. Je kunt zo in een veilige omgeving ervaren hoe die fietsbeweging voor jouw benen of armen zijn. De fietshouding kun je ook gelijk uitproberen: gaat zitten toch niet dan kun je altijd nog een ligbike uitproberen.
Wil je meer weten over deze sport? Ga dan naar de pagina over spinning voor alle informatie en een club bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.