Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Nederland is echt een waterland. Je kunt deze riviertjes, plassen en meren natuurlijk met een gemotoriseerd bootje ontdekken, maar dat kun je ook op een sportieve manier doen. Kanovaren is een ideale manier om op het water van de natuur te genieten en lekker bezig te zijn met je armen. Het mooie is dat je dit met veel beperkingen ook kunt doen. Met aangepast kanovaren kun je je beperking op de kant laten!
Met welke lichamelijke beperking kun je beginnen met kanovaren? Eigenlijk met best veel verschillende beperkingen. Het is qua mogelijkheden te vergelijken met handbiken, wheelen en zwemmen. Al die sporten hebben duidelijk iets gemeen: je hebt je armen nodig. Dat betekent dus ook dat als je normaal in een rolstoel zit dat je prima in kano kan stappen.
Dan vraag je je natuurlijk gelijk af: wiebelt zo’n smal bootje niet te veel bij het instappen? Daar hoef je je geen zorgen over te maken, want met verschillende aanpassingen kun je zonder nat pak te halen het water op. Zo heb je bij verschillende verenigingen een speciale rolstoelvriendelijke steiger. Die maakt het instappen gemakkelijker en als je zit kun je met een soort helling te water worden gelaten.
Aan de boot zelf kunnen trouwens ook nog aanpassingen worden gedaan. Het is daarbij goed om te weten dat bij kanovaren onderscheid wordt gemaakt tussen de Canadese kano en een kayak. De kano is een grote open boot met bankjes, waarbij je een peddel met één blad gebruikt. Een kayak is juist gesloten en wordt gevaren met een dubbelbladige peddel. Beide boten zijn voor jou geschikt en kunnen ook aangepast worden met bijvoorbeeld een ruimere instap of extra stabilisatoren aan de zijkant van de boot. Die zorgen ervoor dat je boot minder wiebelt.
Bij zowel een kano als een kayak kun je met een begeleider het water op. Dat is zeker als je begint met kanovaren wel fijn, want dan kun het gevoel van de peddel en het water nog een beetje krijgen. Het is ook zeker mogelijk om later alleen in een kano weg te varen. Dan ben je helemaal zelf de baas op het water.
Nederland kent verschillende verenigingen waar je een clinic kan volgen om eens te kijken of kanovaren iets voor jou is. Wil je meer weten? Ga dan naar deze pagina over kanavoren met een beperking. Daar vind je ook verenigingen bij jou in de buurt.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.