Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Iedereen kent tegenwoordig gebarentolk Irma Sluis van de persconferenties van het kabinet. Zij en haar collega’s zorgen ervoor dat de belangrijke informatie over het coronavirus ook wordt begrepen door alle doven en slechthorenden. Voor mensen die deze gebarentaal niet hebben geleerd is deze taal moeilijker te begrijpen. Dat wordt pas een probleem als een dove met een horend persoon wil communiceren. Amerikaanse wetenschappers hebben daar nu iets op gevonden.
Onderzoekers van het UCLA hebben namelijk een handschoen ontwikkeld die gebarentaal direct vertaalt naar spraak. Dat werkt zo: in de handschoen zitten sensoren die verbonden zijn met de vijf vingers. Op die manier kunnen woorden en letters uit de gebarentaal worden herkend en via een draadloos signaal naar een smartphone worden gestuurd. Een app zet het vervolgens om in een gesproken bericht.
Leuk, maar wat heb je hier als dove aan? Onderzoekster Jun Chen legt uit: “Onze hoop is dat dit voor mensen die gebarentaal gebruiken het mogelijk maakt om direct te communiceren met mensen die geen gebaren kennen, zonder tussenkomst van een tolk om te vertalen.” Daarnaast hopen de bedenkers van de handschoen dat het ook kan helpen om meer mensen gebarentaal te laten leren.
Er is nog wel een nadeel aan deze technische handschoen: het vertaalt nu alleen de Amerikaanse gebarentaal. Wereldwijd bestaan meer dan 300 verschillende gebaren talen, waaronder de Nederlandse. Als het een succes wordt in de VS zullen we hier dus nog even moeten wachten voor we Nederlandse gebaren kunnen vertalen met de handschoen.
Bron: CNN
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.