Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
In heel veel gevallen kun je prima op anderhalve meter sporten, maar dat wordt lastig als je een visuele beperking hebt. Wat doe je bijvoorbeeld als blinde of slechtziende hardloper? Trainen met je buddy kan nu even niet omdat je dan te dicht op elkaar sport. Gelukkig heeft Running Blind Nederland thuisfitness en werkt het aan een oplossing om met een buddy op voldoende afstand op pad te gaan.
Jan Knaap is manager partnerships bij Fonds Gehandicaptensport en sinds vier jaar Running Blind-buddy van Machteld. Samen liepen ze vorig jaar al de New York Marathon, maar op dit moment zit zelfs samen trainen er even niet in. Machteld probeert van alles om toch te kunnen hardlopen, vertelt Jan. Zo liep ze al achter een andere buddy op vijf meter en zonder hulpmiddel. “Ik ben haar toen ook tegengekomen en zag dat ze in een enorme concentratietunnel zat, want dat kostte haar ontzettend veel energie.”
Hier kun je Machteld in actie zien in een commercial van NN:
Hardlopen met een tuigje
Machteld heeft het Syndroom van Usher waardoor ze beperkt zicht heeft. “Het kost haar dan echt moeite om haar buddy in de gaten te houden. Dat was niet te doen.” Ze bedacht daarom iets anders geïnspireerd op canicross: dat is hardlopen met een hond. “De buddy is dan de hond en de blind runner loopt er dan achter. Als je het tuigje gespannen houdt dan heeft ze meer gevoel met de loper voor haar. De buddy kan dan met een trek aan de teugels naar rechts of links sturen.”
Thuistraining van Running Blind
Jan: “Machteld is constant op zoek naar wat ze wel kan doen, want hardlopen is een belangrijk onderdeel van haar leven.” Daarom was ze ook erg blij met de online personal trainer van Running Blind. Die geeft wekelijks in een aantal regio’s specifiek les via Zoom. In kleine groepen van ongeveer tien lopers zorgt trainster Annemiek voor een workout, waarbij zij al pratend instructies geeft. Annemiek kijkt mee en geeft het aan als je de oefening niet goed uitvoert.
Alternatieve buisconstructie
Running Blind is daarnaast ook bezig met een alternatief voor het rode lintje wat veel blind runners en hun buddy’s gebruiken. Met deze innovatieve buisconstructie met handvaten worden hardlopers geholpen om anderhalve meter afstand te houden. Op die manier kunnen blinde hardlopers op een veilige manier naast of achter een buddy hardlopen.
Samen uitproberen
Jan verwacht dat hij binnenkort samen met Machteld ook een prototype kan testen. Dat zal toch anders aanvoelen verwacht hij. “Als je naast elkaar loopt dan heb je veel directer contact met elkaar. Ik pak ook vaak de pols van Machteld vast om even in te grijpen als we over drempel gaan of als je een scherpe bocht in moeten. Dat is vooral in een wedstrijdsituatie met veel mensen om je heen. Dit is aangepast lopen maar wel een manier om toch met elkaar buiten te kunnen lopen. En dat is nu het belangrijkste!”
Dat ziet er zo uit:
Ben jij een hardloper met een visuele beperking en wil je meedoen met de thuistraining van Running Blind? Meld je dan aan via train@runningblind.nlof ga naar de website voor meer informatie.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.