Direct door naar content
Frank Jol wil iedereen helpen bij bewegen afbeelding nieuwsbericht

Frank Jol wil iedereen helpen bij bewegen

04 mei 2020

Frank Jol werd bekend als de prothesemaker van veel paralympisch kampioenen. Tegenwoordig richt hij zich met zijn bedrijf niet alleen op die top, maar wil hij juist iedereen helpen om te kunnen bewegen. In een interview met NRC vertelt hij hoe in dat vak van prothesemaker is gerold en hoe zijn werkplaats doorgaat in deze coronatijd. 

Frank hield van jongs af aan al van knutselen en mensen blij maken. Dat is ook precies wat hij doet met het maken van met protheses. Zijn ambacht is niet een alledaags vak, weet hij. Je moet daar maar net inrollen. Bij Frank ging dat via zijn vader die in het ziekenhuis bij de technische dienst werkte. “Hij nam me wel eens mee. Dan passeerden we een ruimte waar twee hele handige mannen aanpassingen aan het gereedschap van artsen maakten. Een van hen was een vriend van mijn vader. Daar is het zaadje wel geplant”, vertelt hij in NRC

Niet over prothese nadenken
In zijn orthopedische werkplaats maakte hij eerst vooral protheses voor de paralympische sporters. De ervaringen die hij heeft opgedaan in het begeleiden van sportteams bij EK’s, WK’S en Paralympische Spelen gebruikt hij nu om iedereen die hulp nodig heeft bij bewegen te helpen. De klanten waar Frank voornamelijk beenprotheses voor maakt zijn mensen die graag reizen, op pad gaan en niet over hun prothese willen nadenken. “Wij begeleiden hen volledig: van de gesprekken voor amputatie tot het aanmeten van een prothese en de fysiotherapie.” 

Vrijheid voelen
Bij de prothese en blades die Frank maakt denk jij misschien nog vooral aan de hulpmiddelen voor topsporters. Frank maakt zich al langer sterk voor het makkelijk verkrijgbaar maken van blades voor iedereen. Eerder zei hij: “Iedereen die een amputatie heeft ondergaan moet zichzelf een blade gunnen. Als je eenmaal leert lopen op een blade en je de vrijheid voelt wat het met je doet in dans en beweging: dat heeft niks met topsport te maken."

Rustiger in werkplaats
Door het coronavirus heeft Frank in zijn werkplaats wel het een en ander moeten aanpassen. In plaats van elf medewerkers heeft hij nu vier mensen in de werkplaats werken. Nieuwe klanten moeten helaas even wachten. “Mensen die hier half bloot moeten staan om een prothese aangemeten te krijgen, dat is nu lastig. Mensen die we kunnen helpen op anderhalve meter afstand, krijgen voorrang.” 

Bron: NRC

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: