Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
“Als klein jongetje riep ik al dat ik topsporter wilde worden.” Tristan Bangma was als kind al heel sportief, maar zijn visuele beperking leek roet in het eten te gooien. Hij liet zich echter niet uit het veld slaan en bleef zijn droom najagen. Inmiddels heeft de Apeldoorner 11 WK-medailles op zak, is hij wereldkampioen op de weg en in 2016 werd hij Paralympisch kampioen op de 1 kilometer tijdrit.
Op zijn achtste werd er Opticus Atrofie bij hem geconstateerd. “Dat betekent dat mijn oogzenuwen zijn aangetast, waardoor de waargenomen beelden door het oog niet snel en goed genoeg doorgegeven worden naar mijn hersenen”, legt Tristan uit. Bij de constatering had Tristan nog een gezichtsvermogen van 25 procent, dit is inmiddels verslechterd tot 1 procent.
Eerste racetandem
De nu 22-jarige Tristan was als kind al heel erg sportief. “Het liefst was ik buiten aan het spelen en ik riep als klein jongetje al dat ik topsporter wilde worden.” Toen zijn zicht verslechterde en hij niet meer zelfstandig kon fietsen, is Tristan met zijn vader op zoek gegaan naar een oplossing. Deze vonden ze via de Paralympisch kampioen tandemwielrennen van 1996 en 2000 Jan Mulder. “Via hem kochten we in 2010 onze eerste racetandem. Voor mij was dit de perfecte oplossing, want ondanks mijn beperking kon ik nu toch wielrennen.”
Jongensdroom
Tristan fietste met zijn vader op de tandem. In 2011 beklommen ze de Mont Ventoux in Frankrijk, maar hij wilde weer. “Ik wilde wedstrijden fietsen.” Daarom is Tristan in 2012 naar de Paralympische talentendag gegaan van NOS*NSF. “Bij meerdere sporten wilden ze me terugzien, maar mijn hart ging uit naar het wielrennen. De keuze was dus snel gemaakt. Ik mocht bij enkele baantrainingen van de nationale selectie aansluiten. De bondscoach van het paracycling was enorm enthousiast en zag het wel zitten. Mijn droom om topsporter te worden leek toch uit te komen, ook al leek dit niet mogelijk door mijn beperking.”
"Je kunt veel meer dan je zelf denkt. Er zijn altijd wel mogelijkheden om te sporten en bewegen, op wat voor niveau dan ook"
Tristan Bangma
Leven als een prof
Inmiddels is die droom ook echt uitgekomen. “Elke dag leven voor de sport, daar droomde ik van als kleine jongen. “Ik leef nu net als Tom Dumoulin en Bauke Mollema, ik fiets alleen op een tandem. Verder doen we precies hetzelfde. Tristan heeft inmiddels meerdere WK-medailles, een wereldtitel en zelfs een Paralympische titel op zijn naam staan. Het volgende doel is Tokio 2020.
Altijd wat mogelijk
De sport heeft Tristan veel gebracht. “Het maakt je fit en het geeft je mentaal een goed gevoel. Het wielrennen heeft mij ook gevormd als persoon. Ik denk nu altijd in mogelijkheden, niet in beperkingen. Overal is een oplossing voor.” Dat probeert de Paralympisch kampioen ook over te brengen op mensen met een beperking. “Ik wil graag een voorbeeld zijn. Je kunt veel meer dan je zelf denkt. Er zijn altijd wel mogelijkheden om te sporten en bewegen, op wat voor niveau dan ook.”
Foto: Natalia Bos
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.