Direct door naar content
“Leer je brein met sport nieuwe dingen!”  afbeelding nieuwsbericht

“Leer je brein met sport nieuwe dingen!”

23 juni 2019

Erik Scherder: je kent hem vast van tv van zijn duidelijke uitleg over de werking van het menselijk brein. Afgelopen maandag was deze hoogleraar neuropsychologie van Vrije Universiteit Amsterdam een van de sprekers tijdens een jaarlijkse dag voor regioconsulenten van Uniek Sporten. Zijn boodschap was helder: sport is extra goed voor jou als je een beperking hebt, want je ontwikkelt daar op vele manieren je hersenen mee! 

Voor de ruim negentig aanwezige buurtsportcoaches en beweegconsulenten uit heel Nederland hield Erik Scherder een presentatie over waarom hun werk zo belangrijk is. Misschien heb jij met een van hen ook wel eens contact gehad. Juist daarom is het werk van deze enthousiaste en betrokken coaches belangrijk, want zij kunnen jou helpen bij het vinden van een geschikte sport. 

En voor jou is dat extra belangrijk, zegt Scherder. “Door die beperking ben je ook eerder geneigd tot wat meer inactiviteit. Dat is ook heel logisch: als je rolstoelgebonden bent, of je benen doen het niet zo goed, dan denk je niet direct: wat zal ik nog eens gaan doen?” 

Moeite doen
Uit zijn vele onderzoek naar het menselijk brein weet hij dat juist moeite doen en je inspannen heel erg goed is voor de ontwikkeling van je hersenen. “De verbindingen in je hersenen reageren ongelofelijk goed op die inspanning die wordt geleverd. Je moet daar over nadenken, je moet het gecoördineerd en zo goed mogelijk doen. Kortom: het is nieuw en uitdagend, je kunt steeds een stapje verder komen en je doet moeite. Die drie factoren zijn voor je hersenontwikkeling, verbetering of het houden van wat je hebt echt belangrijk.”

Grenzen verleggen
Bij moeite doen gaat het volgens de hoogleraar om het verleggen van je grenzen. Dat geldt zeker voor jou, legt hij uit. “Als je een beperking hebt kom je uit een veel moeilijkere situatie: je moet over drempels heen en je moet je ertoe zetten om het te proberen. Daar zit die moeite al in. Dat is een proces waar dat brein heel veel baat bij heeft. Je stofwisseling gaat omhoog, maar ook in je hersenen wordt de doorbloeding gestimuleerd.” 

Zelfvertrouwen
Daar word je ook nog eens extra voor beloond in de vorm van stofjes die vrijkomen. “Dopamine zorgt bijvoorbeeld dat jij het gevoel krijgt: ‘ik wist niet dat ik het kon, maar ik kan het toch!’” Het zelfvertrouwen wat je daarvan krijgt is trouwens ook een functie van je hersenen. “Daar kan ook uit voortkomen dat je denkt: ik ga ook de volgende stap maken. Zo ga je steeds een stapje verder. Dat vind ik echt super leuk en enorm belangrijk als je bedenkt dat hierdoor je brein ook complexer wordt.” 

Leren
Door sport ben je dus continu nieuwe dingen aan het leren. Als je bijvoorbeeld na een amputatie eerst leert lopen en dan op blades gaat hardlopen, moet je brein daar heel hard voor werken. “Dat leren is precies het idee. Dat is de prikkel voor je hersenen waardoor je denkt: ik kan meer en dat kan ook weer invloed hebben op meer gebieden. Dat kan ook nog eens heel fijn geluksgevoel geven: ik zit niet meer aan de kant te kijken hoe een ander hardloopt, maar ik doe zelf mee!” 

Krijg jij nu ook zin om te sporten? Zoek dan een regioconsulent bij jou in de buurt voor advies over een sport die bij jou past of kijk in de sportzoeker alvast naar het aanbod. 

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: